02 Декември 2020
1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.6326 BGN
1 GBP = 2.1769 BGN
РЕГИОН
15.10.2020 16:59

Коментари 0 / Видяна 916

Увеличава се безработицата в региона на Банско и Разлог

Още по темата: Марияна Николова в Банско: Грешката на един ще бъде петно върху целия сектор Туристическият бизнес в Банско категоричен: Несериозно е луксозните хотели в града да се превръщат в Ковид болници Вместо COVID хотели: Банско предлага да приема пациенти за рехабилитация Хотели в Банско ще приемат заразени с Covid-19 Над 100 човека от община Банско ще получават „Топъл обяд“ Откриват сезона в Банско на 4-и декември Банско се подготвя за зимния туристически сезон Увеличава се безработицата в региона на Банско и Разлог COVID вещае труден зимен сезон в Банско Главният прокурор Иван Гешев на визита в Банско

Тревожна е ситуацията с обявените работни места в навечерието на зимния туристически сезон в региона на Банско и Разлог. 

 

За разлика от други години, когато по това време се организира традиционна трудова борса за наемане на работници в хотели и ресторанти, сега търсене има само за някои от малките хотели, 2 от по-големите вериги, останалите изчакват нивото на резервации, които все още са слаби.

 

Най-висок е показателят на безработни за общините Белица и Якоруда, съобщава директорът на Бюрото по труда в Разлог Марияна Тренчева, която информира и за програмите за заетост на младежи и мерките, които трудовите експерти прилагат в момента.

 

В сравнение с първото деветмесечие на 2019- та година броят на регистрираните безработни лица е с 1 458 повече, като най-голямо е увеличението от прекратени трудови договори в сферата на туризма за общините Разлог и Банско. 

 

Най-високо е равнището на безработица в община Белица – 35.5 % , следвана от община Якоруда – 28.9%. На територията на община Разлог безработните лица са 13.5% от трудово активното население, в Банско 13.4%.

 

Очакванията на трудовите експерти са, през месец декември да има по-засилен интерес в туристическия бранш, да се увеличат заявките и резервациите.

 

От Бюрото по труда в Разлог съобщават, че от началото на годината до края на месец август освободени отрасъл "Преработваща промишленост" са 406 лица, търговия и ремонт на автомобили – 341 лица.

 

Автор: БНР, E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта