22 Януари 2021
1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.6121 BGN
1 GBP = 2.1951 BGN
РЕГИОН
10.11.2020 17:19

Коментари 0 / Видяна 846

ВиК-Благоевград oсъществява постоянен контрол върху качеството на водата в Струмяни

Още по темата: Няколко улици в Благоевград остават без вода Спират водата на няколко улици в Микрево, вижте кога В петък спират водата в четири села в община Струмяни Заради ремонт! Село Покровник остава без вода ВиК – Благоевград предупреждава за опасност от замръзване на водомерите Спират водата в Покровник заради планов ремонт ВиК с важно съобщение за жителите на Гоце Делчев Общо 11 са общините в страната, които не са включени в Областните водни асоциации Нарушено водоподаване по улица „Пирин“ в Банско ВиК-Благоевград oсъществява постоянен контрол върху качеството на водата в Струмяни

Във връзка с постъпили сигнали, касаещи качеството на питейната вода в с. Струмяни, „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград уведомява жителите на населеното място, че дружеството осъществява постоянен и стриктен контрол върху водата, предназначена за питейно-битови нужди и към настоящия момент няма констатирани отклонения от нормите.

 

„Водоснабдяване и канализация“ – ЕООД – Благоевград разработва Годишна програма за мониторинг на питейната вода по зони на водоснабдяване, съгласно изискванията на Наредба №9 от 16 март 2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели (посл. изм. и доп. ДВ. бр. 6 от 16 януари 2018 г.).

 

Програмата и нейното изпълнение се съгласуват и контролират от РЗИ – Благоевград.


Мониторингът на водата, предназначена за питейно-битови нужди, се осъществява в акредитирана Изпитвателна лаборатория за питейни и отпадъчни води, като се извършват физикохимичен анализ, микробиологичен анализ, както и анализ по радиологични показатели.

 

 

Възможно е по време на режимно водоподаване, в следствие на често спиране/пускане на водата, водата във водопроводната мрежа да се аерира (побелява), но това не променя нейното качество.


Тъй като водоизточникът на място е повърхностен, според законовите изисквания, собственикът на актива (Община Струмяни) следва да изгради Пречиствателна станция за питейни води.

 

Към момента обаче подобно съоръжение няма, поради което „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград експлоатира системата във вида в който е предадена на дружеството през 2019г.

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта