27 Януари 2021
1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.6121 BGN
1 GBP = 2.1951 BGN
СТРАНА
30.11.2020 14:00

Коментари 0 / Видяна 740

Бойко Борисов: Подготвя се национален ваксинационен план

Още по темата: Борисов ще участва в среща на Европейския съвет относно пандемията Кабинетът отпусна близо 2,5 млн. за училища и детски градини в Благоевградско Борисов към Радев: Кои пари да спрем - на учителите, на лекарите? (ВИДЕО) Борисов заръча: В петък зимата идва, така че да се внимава много (ВИДЕО) Борисов: Увеличение на заплатите се предвижда и във висшите училища Борисов: Здравните власти ще организират ваксинация за пример (ВИДЕО) Борисов: Правителството е готово за парламентарни избори на 28 март Борисов от хеликоптер над АМ „Хемус”: Прекрасна ни е държавата, но е трудна за строителство (ВИДЕО) Премиерът Борисов: Управляваме най-правилно финансите, икономиката и здравните мерки по време на кризата заради COVID-19 Борисов: От днес имаме пълна диверсификация (ВИДЕО)

 

Подготвя се национален ваксинационен план.

 

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на работно съвещание на Министерския съвет.

 

Беше подчертано, че ваксините са доброволни и безплатни за българските граждани, както и че се обмисля стартиране с рисковите групи и работещите на първа линия.

 

От заседанието стана ясно още, че София излиза от областите с най-висока заболеваемост, а през изминалата седмица над 12 хил. души са излекувани от COVID-19.

 

Министър-председателят беше категоричен, че лечебните заведения са обезпечени с необходимите медикаменти и защитни облекла.

 

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов добави, че полагащите се 1000 лв. на всички медицински специалисти на първа линия днес ще бъдат наредени и ще бъдат по сметките им.

 

В това число влизат и медиците от Поморие, които се оплакаха от ниските си възнаграждения за октомври, въпреки че работят в COVID отделение.

 

„Не искам да чувам, че има проблеми със заплащането на медицинските работници на първа линия, с лекарствата и предпазните облекла и с готовността за ваксини“, каза още Борисов.

 

Здравният министър подчерта още, че след въвеждането на разширените противоепидемични мерки, за миналата седмица – за 7 дни, излекуваните са 12 070.

 

Ангелов каза, че София излиза от областите с най-висока заболеваемост – от 1000 случаи на 100 хил. и в тази група остават само две области – Габрово и Кюстендил. Наблюдава се и намаляване на натиска върху здравната система. 

 

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов акцентира върху нова мярка за подкрепа на бизнеса, която предстои да бъде обявена през настоящата седмица.

 

„Използваме иновативен подход – за първи път в процедурата ще включим и НАП, така че да постигнем максимална скорост и отговор на очакванията на бизнеса“, посочи Борисов.

 

Той поясни, че подкрепата ще бъде като процент от оборота, който ще се конкретизира с работодателските организации за секторите, които са засегнати от противоепидемичните мерки.

 

 „Очакваме процедурата да бъде бърза, в рамките на седмица да се подават документи и в подобен срок да отговорим  със средства от НАП, които в последствие да бъдат възстановени от ОПИК“, уточни министърът на икономиката.

 

Вицепремиерът Дончев подчерта, че схемата ще обхване всички бизнеси, които са затворени като резултат от ограничителните мерки. Процесът на заявяване на желание за подкрепа ще е изцяло по електронен път чрез специален модул през системата ИСУН, което ще улесни максимално процедурата.

 

По време на работното съвещание министърът на труда и социалната политика Деница Сачева докладва, че мярката „Запази ме“ стартира от днес, като всички останали мерки на правителството в подкрепа на бизнеса и гражданите също остават да действат.

 

„Работодателите могат да комбинират новата мярка заедно с останалите помощи – „60 на 40“ или „80 на 20“, ако са от сектор хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и транспорт“ посочи Сачева.

 

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова отбеляза, че по информация на бранша българският туризъм стои стабилно.

 

Работещите в сектора са информирани, че въведените на 27 ноември т.г. противоепидемични мерки ще дадат резултат само и единствено, ако всички сме дисциплинирани и спазваме разпоредбите на здравните власти.

 

„Ще сме безкомпромисни по отношение на нарушенията. Целта ни е в последствие да се постигнат нива, които да позволят мерките да бъдат смекчени“, добави Николова.

 

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски докладва, че от 13 март т. г. до вчерашна дата във връзка с осъществяването на контрола за изпълнението на заповедите на министъра на здравеопазването, образуваните досъдебни производства са 3180.

Автор: bTV, E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта