22 Януари 2021
1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.6121 BGN
1 GBP = 2.1951 BGN
СТРАНА
30.11.2020 16:36

Коментари 0 / Видяна 576

COVID ваксината пристига в България до Нова година

Още по темата: COVID удря деца в сърцето седмици след заразяване Спад в броя на заразените с коронавирус у нас, 90 души са починали за денонощие Предлагат удължаване на епидемичната обстановка Ангелов: Ваксини ще има за всички български граждани Балтов: Новият вариант на COVID-19 вече е в България Щабът: 9 пъти скочи смъртността, внимателно с разхлабването на мерките Новият вариант на COVID-19 се развива бурно Европейските лидери обсъждат паспортите за ваксиниране Русия подаде заявка в ЕС за регистрация на ваксината „Спутник V“ Британският щам на коронавируса е установен в 60 държави

Първоначално пристигат 125 хиляди дози "Пфайзер"

 

Пускат допълнителните 1000 лв. на медиците днес

 

София излиза от областите с най-висока заболеваемост

 

От март: 18 709 акта за неносене на маска

 

Първата ваксина срещу коронавирус ще пристигне у нас до Нова година, или в началото на следващата.

 

Първият транш на "Пфайзер" ще бъде от 125 хиляди дози, a с приоритет ще се имунизирани русковите групи и хората на първа линия в борбата с COVID-19.

 

Новината бе съобщена от здравния министър Костадин Ангелов на работно съвещение на кабинета, свикано от премиера Бойко Борисов.

 

"Вървим напред по създването на логистика за пристигнето на ваксина.

 

По предварителни данни първата ваксина, която очакваме е "Пфайзер", това е преди Нова година или непосредствено в началото на следващата.

 

Първо в страната ще пристигнат 125 хиляди дози от тази ваксина", съобщи Ангелов.

 

Борисов пък разпореди планът за ваксинация срещу коронавирус да бъде изготвен максимално бързо, като подчерта, че ваксините са доброволни и безплатни за българските граждани.

 

От думите му стана ясно, че имунизацията ще стартира с рисковите групи - медици, възрастни хора, след това полицаи и учители.

 

На съвещанието Броисов изтъкна, че е от изключително значение да се поддържа баланса между противоепидемичните мерки и подкрепата за икономиката.

 

„Не трябва никой да остане с впечатлението, че мерките са самоцелни да тормозят бизнеса или хората.

 

Икономиката да работи, този баланс трябва внимателно да го държите“, заяви премиерът и добави, че е важно броят на излекуваните да расте, държавата да премине през кризата и бизнесът да работи, за да може да се запази 10% данък.

 

Борисов бе категоричен, че тази седмица е изключително важна да се види как се развива разпространението на заразата.

 

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов добави, че както премиерът Борисов е изискал, полагащите се 1000 лева на всички медицински специалисти на първа линия, както в Поморие, така и в другите лечебни заведения, днес ще бъдат наредени и ще бъдат по сметките им.

 

„Не искам да чувам, че има проблеми със заплащането на медицинските работници на първа линия, с лекарствата и предпазните облекла и с готовността за ваксини“, категоричен бе Борисов.

 

Ангелов подчерта още, че след въвеждането на разширените противоепидемични мерки, за миналата седмица - за 7 дни, излекуваните са 12 070.

 

Той каза, че София излиза от областите с най-висока заболеваемост – от 1000 случаи на 100 000 и в тази група остават само Габрово и Кюстендил.

 

Наблюдава се и намаляване на натиска върху здравната система, а в София той бе доста сериозен.

 

В национален план пък била осигурена пълна обезпеченост с лични предпазни средства, дезинфектанти и  медикаменти като ремдесивир е налице за всеки нуждаещ се български пациенти.

 

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов съобщи за нова мярка в подкрепа на бизнеса, която предстои да бъде обявена през настоящатa седмица.

 

„Използваме иновативен подход – за първи път в процедурата ще включим и НАП, така че да постигнем максимална скорост и отговор на очакванията на бизнеса“, посочи министър Борисов.

 

Той обясни, че подкрепата ще бъде като процент от оборота, който ще се конкретизира с работодателските организации за секторите, които са засегнати от противоепидемичните мерки.

 

„Очакваме процедурата да бъде бърза, в рамките на седмица да се подават документи и в подобен срок да отговорим със средства от НАП, които в последствие да бъдат възстановени от ОПИК“, уточни министърът на икономиката.

 

Борисов съобщи също, че днес ще бъдат подписани три сертификата за инвестиции на стойност 8 млн. лв. и 300 работни места.

 

Вицепремиерът Дончев подчерта, че схемата ще обхване всички бизнеси, които са затворени като резултат от ограничителните мерки. Процесът на заявяване на желание за подкрепа ще е изцяло по електронен път чрез специален модул през системата ИСУН, което ще улесни максимално процедурата.

 

По време на работното съвещание министърът на труда и социалната политика Деница Сачева докладва, че мярката „Запази ме“ стартира от днес, като всички останали мерки на правителството в подкрепа на бизнеса и гражданите също остават да действат.

 

„Работодателите могат да комбинират новата мярка заедно с останалите помощи – 60 на 40 или 80 на 20, ако са от сектор хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и транспорт“ посочи Сачева.

 

Тя информира премиера, че са променени и условията на мярката „Заетост за теб“, така че безработни могат да се наемат за 6 месеца срещу заплащане от 610 лева до края на годината и 650 лева от следващата година.

 

„Възможно е и кандидатстване за семейна помощ от страна на родителите, които са неплатен отпуск и децата им до 14 години учат от разстояние, и които отговарят на условията на подоходния критерий.

 

Те биха могли да кандидатстват за подкрепа от държавата и през Агенцията за социално подпомагане в размер на 610 лева на месец“, заяви още Сачева.

 

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова отбеляза, че по информация на бранша българският туризъм стои стабилно.

 

Работещите в сектора са информирани, че въведените на 27 ноември противоепидемични мерки ще дадат резултат само и единствено, ако всички сме дисциплинирани и спазваме разпоредбите на здравните власти.

 

„Ще сме безкомпромисни по отношение на нарушенията. Целта ни е в последствие да се постигнат нива, които да позволят мерките да бъдат смекчени“, добави Николова.

 

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски докладва, че от 13 март  до вчерашна дата във връзка с осъществяването на контрола за изпълнението на заповедите на министъра на здравеопазването, образуваните досъдебни производства са 3180.

 

Съставените актове са 25 450, от тях 18 709 за неносене на маска.

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта