22 Януари 2021
1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.6121 BGN
1 GBP = 2.1951 BGN
РЕГИОН
04.12.2020 08:04

Коментари 0 / Видяна 610

171 джипита в Пиринско подписаха анекси с РЗОК за издаване на безплатни PCR тестове, остана проблемът със софтуера

Още по темата: Спад в броя на заразените с коронавирус у нас, 90 души са починали за денонощие Предлагат удължаване на епидемичната обстановка Ангелов: Ваксини ще има за всички български граждани Балтов: Новият вариант на COVID-19 вече е в България Щабът: 9 пъти скочи смъртността, внимателно с разхлабването на мерките Новият вариант на COVID-19 се развива бурно Европейските лидери обсъждат паспортите за ваксиниране Русия подаде заявка в ЕС за регистрация на ваксината „Спутник V“ Британският щам на коронавируса е установен в 60 държави 50% от служителите на социалните центрове в Благоевградско ще се ваксинират срещу COVID - 19

 

Всички 171 общопрактикуващи лекари в Благоевградска област вече са подписали анекс към индивидуалните си договори със Здравната каса за издаване на електронни направления за безплатни PCR тестове.

 

Джипитата, които обслужват пациенти в община Благоевград – 41 на брой, са подписали анексите си на хартиен носител в сградата на РЗОК, а колегите им от другите общини по електронен път, съобщи за „Струма“ пресаташето Даниела Петкова.

 

На практика обаче болшинството от личните лекари все още са без актуализиран софтуер в компютърната програма за издаване на електронните направления. Оказа се, че проблемът е технически, тъй като има различни доставчици и софтуери, което изисква време за реакция.

 

„Софтуерът, с който работим, е „Хипократ“ и към момента все още не са ни подали новата версия. Аз работя с две медицински сестри, които се справят много добре с компютърните технологии. Проблемът не е нито при джипитата, нито в РЗОК, а в „Информационно обслужване“, обясни лична лекарка.

„Все още нямам актуална програма за издаване на електронните направления.

 

Очакванията ми са до края на деня компютърната фирма да успее да въведе софтуера, за да мога да издавам безплатни направления.

 

Ежедневно преглеждам пациенти със съмнения за коронавирус, които след това се потвърждават от бързите тестове. За да бъдат карантирани обаче, трябва да имат резултати от PCR тест. Само днес имам 4 такива случая и дано по-скоро постъпи новата версия, за да мога да издавам безплатни направления поне на хартиен носител”, заяви д-р Виктория Каракостова.

 

„Действително повечето от общопрактикуващите лекари работят със софтуера „Хипократ“, както и аз. Все още не издаваме електронни направления за безплатен PCR тест, тъй като има проблем с електронния подпис. Докато се оправи системата обаче, ние издаваме направления на хартиен носител, ако пациентът има поне два симптома. Очаквам проблемът със софтуера да се реши съвсем скоро, това е въпрос на дни”, заяви педиатърът д-р Дафина Тачова, председател на УС на Районна колегия на Български лекарски съюз в Благоевград.

 

Ситуацията с разпространението на Ковид-19 продължава да е тревожна, като за последното денонощие в Благоевградска област са отчетени 202 нови случая. Отново най-много са регистрираните в Благоевград – 69, както и още 7 в селата, с което общият брой в общината е 76.  

Автор: в. Струма, E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта