26 Февруари 2021
1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.6121 BGN
1 GBP = 2.1951 BGN
СТРАНА
14.12.2020 13:07

Коментари 0 / Видяна 1564

Кога се връщат учениците в клас? МОН с варианти, вижте ги!

Още по темата: 2073 ученици от 57 училища в Пиринско влязоха в класните стаи Вълчев: Има опасност учениците отново да се върнат у дома (Видео) Учители излизат в отпуска, докато ги ваксинират Вълчев: Нормално е родители да се притесняват, но не можем да затворим образованието Следващата учебна година започва на 10 септември? Отпускат още над 600 хил. лева за училища МОН: Носенето на маски в клас остава задължително Важно: Кои класове се връщат в училище? Окончателно: Големите ученици ще учат онлайн до 31 януари Ключовите 5-и, 7-и и 12-и клас - отново в час!

Дистанционното обучение ще продължи до пролетта, а учениците ще се връщат в класните стаи на ротационен принцип.

 

Това стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев пред Канал 3, който обясни, че очаква сегашната ситуация да продължи до април-май.

 

"Ние не можем да си позволим да затворим децата до тогава.

 

Те трябва да се върнат в класните стаи, дори и за една -две седмици.

 

Не мисля, че ситуацията през следващите месеци ще позволява трайно пълно връщане на всички ученици до пролетта.

 

По - скоро вървим към това да имаме вариант, при който да позволим частично връщане и редуване на класове, които са по-важни", каза той.

 

Вълчев обясни, че най-неефективно е ученето в електронна среда за малките ученици, тъй като при тях взаимодействие с учителите трябва да бъде пряко.

 

Вълчев се зарече: Без нулева година. Видя как продължава обучението.

 

Той посочи, че според изследванията колкото по-малки са учениците, толкова по-малко са заболелите учители и ученици.

 

Още в края на миналия месец просветният министър коментира, че след Нова година очаква в клас да се върнат малчуганите от начален етап, а останалите да се редуват.

 

Следващата седмица в четвъртък предстои да бъде взет решение за кои ученици на 4-и януари школата ще отворят отново врати за присъствено обучение.

 

До края на следващия месец пък трябва да бъдат доставени около 25 000 устройства, с които по думите на Вълчев трябва се обезпечи участието в онлайн уроците на най-проблемните училища.

 

Той посочи, че около от държавния бюджет са насочени към 50-60 млн. лв. за борбата с коронавируса, от които около 85% са за допълнително оборудване за дистанционното обучение.

 

По отношение на предстоящите изпити министърът обясни, че такива ще се проведат за 7-и и 12-и клас.

 

Ако сред кандидат-гимназистите или зрелостниците обаче има болни или контактни, към момента от МОН не предвиждат алтернативен изпит, защото няма как да бъде равнопоставен на първия.

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта