27 Януари 2021
1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.6121 BGN
1 GBP = 2.1951 BGN
СТРАНА
13.01.2021 12:31

Коментари 0 / Видяна 374

Специални лични карти ще имат родените в чужбина българи

 

Специални лични карти да получават българите, които са родени в чужбина както и тези старите български общности.

 

Те ще могат с тези документи да влизат по всяко време в България, да работят и учат, но не и да пътуват из ЕС.

 

С тях да може се влиза у нас без виза, да се работи, учи, купува жилище и гласува. Но с тях няма да може да се пътува из ЕС.

 

Това предложение на ВМРО за промени в Закона за личните документи мина на първо четене в парламента със 102 гласа "за", 23 "против" и 4 въздържали се.

 

Старите български общности както в Сърбия, Молдова, Албания, Македония, Украйна и общности от старата българска емиграция в САЩ, Канада и Западна Европа ще получат документ за български произход, е идеята на ВМРО.

 

"По разлини стратистики и изчисления тези българи са 5 млн. Идеята е те да могат да посещават България, когато пожелаят, дори да живеят в България, да влизат безвизово, да работят и учат тук както и да си закупят имот. С тази лична карта ще са със статут за постоянно пребиваване", обясни един от вносителите на законопроекта Юлиан Ангелов.

 

Една от целите този законопроект е частично решаване на демографския проблем, е записано в мотивите на законопроекта. "Искаме да направим така, че сънародниците ни отвъд граница да видят, че страната мисли за тях.

 

Помним кризата в Украйна и от конфликтните райони хиляди българи тръгнаха да се преселват в България.

 

Тогава България чисто законово нямаше как да им помогне и да им уреди статута. С месеци се търсеше начин легално семействата да работят и живеят у нас", обясни Ангелов.

 

Подобни лични карти се издават в Полша и Гърция. В Полша тя се казва карта "Поляка".

 

С нея поляци от Прибалтика, Русия, Беларус, Украйна и др. държави могат по всяко време да работят, живеят и учат в страната си, обясни още Ангелов и подчерта, че подобни документи няма да костват нищо на бюджета на България.

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта