27 Януари 2021
1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.6121 BGN
1 GBP = 2.1951 BGN
ОБЩЕСТВО
13.01.2021 18:23

Коментари 0 / Видяна 1836

След проведени две срещи с обществеността в Благоевград проекта „Мостът на генералите“, стартира

 

Комисия определена със заповед на кмета на община Благоевград инж. Румен Томов единодушно утвърди, Мемориален комплекс „Алея на бойната слава“, включваща скулптури на 4 генерали и възстановяване на „Паметника на незнайния македонски четник“ на моста над река Бистрица при Мол „Ларго“, свързващ площад „България“ с площад „Мите Марков“.


След проведени две срещи с обществеността в Благоевград проекта „Мостът на генералите“, състоящ се от 4 скулптури на видни личности свързани с освобождението на Пиринска Македония и Горна Джумая, стартира.


На заседанието днес бе представено експертно становище от проф. Тодор Тодоров, скулптор, работещ в сферата на монументалната скулптура в градска среда, с богат международен опит.

 

След като се е запознал на място, както и с материалите, използвани на този етап при изграждането, размерите на всички елементи, чертежи и допълнителен снимков материал, представя експертното си становище, с което изразява подкрепа за „родолюбивата идея на благоевградската общественост и нейното ръководство да увековечат български генерали, посветили се на Родината, ръководейки българската армия по времето на Балканската война, освобождавайки Горна Джумая и Пиринска Македония“.


Проведената днес комисия утвърди на възловото за Благоевград място да бъдат поставени скулпторите на генерал Спас Георгиев, генерал Константин Жостов, генерал Стилиян Ковачев и генерал Георги Тодоров.


Предстои обявяване на конкурс за идеен проект, както и съгласуване на проекта с Министерство на отбраната, с което вече са проведени предварителни разговори и се разчита на осигуряването на материал за изграждането на скулптурите. 

E79 News; Снимки: Илюстративна
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта