06 Март 2021
1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.6121 BGN
1 GBP = 2.1951 BGN
СТРАНА
21.01.2021 10:26

Коментари 0 / Видяна 736

Щабът: 9 пъти скочи смъртността, внимателно с разхлабването на мерките

Още по темата: Кунчев: Следващите 2-3 седмици са последният връх, който трябва да преминем Директорът на МБАЛ-Благоевград д-р Огнян Митев: Имаме нужда от млади лекари 90% от новите случаи на COVID-19 са с британски щам Британският щам атакува с обилна хрема България вече е в трета вълна на епидемията от COVID-19 Нови 106 случая на коронавирус в област Благоевград Болници в страната се препълниха с инфектирани 13 от екипа на Осмо СУ – Благоевград с коронавирус Проф. Ангелов: Имаше тежка хакерска атака към електронния регистър за ваксините Искат връщането на по-строгите Ковид мерки

На първо място по смъртност сме на Балканите, а на шесто по заболяемост, отчетоха здравните власти на традиционния брифинг.

 

Смъртността у нас сега е 9 пъти по-висока спрямо данните от октомври, изчисли шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. Затова членовете на щаба предупредиха, че трябва много внимателно да се подхожда към разхлабването на мерките.

Най-висока е заболяемостта във Враца, Бургас, Плевен и Перник.

 

Най-ниска е в Разград, Смолян, Търговище и Велико Търново. Имаме сваляне на нивата и на заболяемостта, и на смъртността, и на хоспитализациите.

 

Запазваме този тренд на намаляване на стойностите, съобщи доц. Ангел Кунчев.

Случващото се в европа обаче не е така оптимистично, коментира той.

 

Изключително притеснени са колегите в Европа от ситуацията във Великобритания, Ирландия и Нидерландия заради новия щам на коронавируса.

Хубавото е, че той не води до по-тежки заболявания, но се разпространява много по-бързо. Неговата заразност е в пъти по-голяма - в момента 10 души заразяват между 5 и 6 души, а във Великобритания 10 души заразяват 27 души.

 

Това ще стигне и тук, убеден е епидемиологът, който е участвал в спешно заседание по проблема.

Да, ние се намираме в чудесна ситуация в момента, опитваме се да я задържим, но да, този вариант няма начин да не е влязъл в България. По думите му новият вариант заема мястото на класическия щам, обобщи Кунчев.

Смъртността се увеличава няколко пъти заради по-големия интензитет на заразяването, предупреди ген. Мутафчийски. Много бързо този вариант измества класическия, което може да доведе до претоварваме на здравната система, добави шефът на щаба.

29% е заетостта на леглата в болниците, като най-висока е тя в София област и София град, уточни от своя страна здравният министър Костадин Ангелов.

89 медици са в болници с коронавирус, а 7 са в интензивни отделения. 8161 са излекуваните до момента медици.

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта