15 Април 2021
1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.6121 BGN
1 GBP = 2.1951 BGN
РЕГИОН
07.02.2021 14:30

Коментари 0 / Видяна 606

Пътят за Рилския манастир остава затворен поне още месец

Още по темата: Внимание шофьори! Подменят мантинели на пътя Банско-Гоце Делчев и в участък от АМ “Струма” Срутище затвори АМ „Струма“ Засилени проверки за ползване на обезопасителни системи от днес до края на седмицата КАТ с масови проверки на шофьорите за алкохол и наркотици АПИ: Карайте внимателно по АМ “Струма” заради ремонти Усложнена ситуация на границата с Гърция Внимание шофьори! Авария в електропреносната мрежа в тунел „Железница“ Остават затворени граничните пунктове „Кулата“, „Илинден“ и „Гюешево“ Вижте каква е обстановката по пътищата в страната От „Пътна полиция” отчитат понижаване на ПТП-тата у нас от началото на годината

 

Вече близо месец заради срутище е затворен пътят за Рилския манастир.

 

Да преминат през мястото, където стана свличането, се пропускат само служители в манастира. Туристите и поклонниците не могат да го посетят. Полицейски патрул разположен в село Пастра спира всички, които са решили да посетят Рилския манастир. Друг път към Светата обител няма.

 

Очаква се манастирът да остане недостъпна за поклонници и туристи поне още месец. Дотогава фирмата, която извършва укрепване на срутището, трябва да обезопаси участъка.

 

Цялостното укрепване на свлачището пък трябва да завърши до месец юли тази година.

 

На 9 януари пътят за Рилския манастир беше затворен след падане върху него на 30-тонен скален къс. Въпреки че на мястото е изградена подпорна стена и поставена защитна мрежа, те се оказаха недостатъчни да спрат свличането. Месец по-късно работата по укрепването продължава.

 

“Във втория участък, където е де факто срутището, ще разчистим, леко ще го дообрушим и ще сложим една завеса от мрежа.

 

Тя ще е достатъчна само за безопасност при работа, а след това ще се премине към изграждане на нова тунелна завеса”, обясни инж. Евгени Генчев, директор на дирекция “Техническа” в “Автомагистрали” ЕАД.

 

Минимум 75 метра ще бъде дължината на тунелната завеса, а нейната цел е да предпази от падащи камъни минаващите в участъка.

 

“Като падат камъните, ще минават от горе, те ще се спрат, ще станат една от само себе си стена, която ще поема всички други следващи падания на земни маси”, каза Стоян Беличев, изпълнителен директор на държавна компания “Автомагистрали” ЕАД.

 

От фирмата извършваща укрепването на свлачището прогнозираха, че пътят може да бъде отворен следващия месец.

 

Движението се очаква да бъде пуснато в края на март месец тъй като до този момент ние ще изградим фундамента на тази тунелна завеса и ще направим една площадка, която ще бъде в страни от тази тунелна завеса, по която ще пуснем еднопосочно движението към Рилския манастир, допълни инж. Генчев.

 

От Рилския манастир казаха, че всеки ден десетки вярващи звънят да питат кога ще могат да стигнат до манастира. В светата обител се надяват това да стане час по-скоро.

Автор: БНТ, E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта