06 Март 2021
1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.6121 BGN
1 GBP = 2.1951 BGN
СТРАНА
23.02.2021 10:57

Коментари 0 / Видяна 328

Партиите ще харчат до 3 млн. лева за предизборна кампания

 

Всяка партия и коалиция, участваща в предстоящите парламентарни избори, може да похарчи до 3 млн. лв. за агитация.

 

Това става ясно от решение на ЦИК за правилата за финансиране на предизборната кампания, които по същество са на базата на ИК.

 

Ограничението във финансирането на инициативните комитети пък е 200 000 лв.

 

Парите за кампанията могат да се набират със собствени средства, в това число и от субсидията си, ако получават такава, средства от самите кандидати, както и от дарения.

 

Тази година правила са съобразени с последните промени в ИК от 2019 година, когато се позволиха дарения не само от физически лица, но и от юридически лица и еднолични търговци.

 

Когато даден гражданин даде повече от 1000 лв., те задължително трябва да минат по банков път. След това Сметната палата ще прави проверка дали дарителят има достатъчно доходи, че да извади подобни суми.

 

Забранени са анонимните дарения, пари от фирми, които имат публични задължения, което също е в сила от 2019-та, както и средства от чуждестранни физически лица, нито от чужди правителства, търговски дружества или организации, както и пари от религиозни институции.

 

Симпатизантите могат да помагат в кампанията чрез предоставянето на движими и недвижими вещи, но с изричното уточнение, че те са тяхна лична собственост. Могат да съдействат и с личен труд по време на агитацията.

 

Забранява се използването на публичен административен ресурс от формациите и от инициативните комитети. Това на практика означава, че не се допуска безплатното ползване на държавни и общински помещения, автомобили, градския транспорт и други.

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта