15 Април 2021
1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.6121 BGN
1 GBP = 2.1951 BGN
СТРАНА
05.03.2021 08:32

Коментари 0 / Видяна 566

Локално ще се въвеждат противоепидемични мерки в местата с повишени нива на заболяемост

Още по темата: Проф. Кантарджиев: През май-юни може да се постигне колективен имунитет с РНК ваксини 90% ефективност на ваксината на „Модерна“ до 6 месеца Намаляват болните с COVID-19 в Пиринско 19 200 дози от ваксината АстраЗенека пристигнаха у нас днес Ново проучване: Британският щам на COVID-19 не причинява по-тежко боледуване Няма желаещи да се имунизират с ваксината на AstraZeneca у нас Директорът на РЗИ - Благоевград издаде нова заповед В ЕС започва разпределението на първите доставки от ваксината на Johnson & Johnson 62 010 дози от Pfizer пристигнаха у нас, очакват и Зенека-та Ваксинационният сертификат не освобождава пристигащите в България от PCR тест

 Националният оперативен щаб препоръчва локално въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки в населените места с повишени нива на заболяемост.

 

Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг за разпространение на COVID-19 в страната и уточни, че увеличението на броя на заболелите се дължи на циркулацията на британския вариант на вируса, който се предава по-лесно. „За страната са заети 48% от леглата за пациенти с неусложнена форма на COVID-19  и 57% от интензивните легла за лица с коронавирусна инфекция.

 

В отделните области използваемостта на тези легла е различна, затова предлагаме регионален подход“, посочи още проф. Ангелов. Той даде пример със заболяемостта в област Кюстендил, където маските на открито са задължителни, и област Бургас, където е ограничена плановата дейност на болниците.

 

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че заболяемостта в Кюстендил е 487 на 100 хил. души население, а в Търговище – 26 на 100 хил. и тази диспропорция налага към ситуацията да се подходи на локален принцип. Той изрази и одобрението на Националния оперативен щаб към допълнителните мерки, въведени от РЗИ Бургас, и апелира областните щабове за навременно въвеждане на мерки, където е необходимо.

 

Министърът на здравеопазването подчерта, че българският модел на управление на кризата с COVID-19 чрез мерки с по-ниска строгост доказано работи и направи сравнението с други държави, които, въпреки въведените по-строги ограничения, не успяват в овладяването на кризата. „Здравето на хората има три компонента според Световната здравна организацията – физическо, психическо и социално благополучие. Важно е да се фокусираме върху всички компоненти“, подчерта здравният министър.

 

На 14-дневна база заболяемостта в страната е 284 на 100 хил. население, което нарежда България на 18-то място в Европейския съюз и на 5-то на Балканския полуостров.

 

В отговор на журналистически въпрос във връзка със старта на предизборната кампания и спазването на противоепидемичните мерки министърът припомни, че събиранията на закрито са забранени. „Нашата цел винаги е била да запазим живота и здравето на хората. Нека отправната точка в координатната система на всички остане здравето на хората, а не изборите. Епидемията съществува и не бива да го забравяме“.

 

По време на брифинга стана ясно, че през месец март страната ни ще получи 105 300 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech и 85 200 от ваксината с производител Moderna. От оксфордската ваксина България очаква да получи около 300 хил. дози, като потвърдени вече са първите две доставки – в размер на 105 600 дози.

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта