15 Април 2021
1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.6121 BGN
1 GBP = 2.1951 BGN
СТРАНА
05.03.2021 09:13

Коментари 0 / Видяна 378

Над 7000 вече се регистрираха онлайн за ваксиниране

Още по темата: Проф. Кантарджиев: През май-юни може да се постигне колективен имунитет с РНК ваксини 90% ефективност на ваксината на „Модерна“ до 6 месеца Намаляват болните с COVID-19 в Пиринско 19 200 дози от ваксината АстраЗенека пристигнаха у нас днес Ново проучване: Британският щам на COVID-19 не причинява по-тежко боледуване Няма желаещи да се имунизират с ваксината на AstraZeneca у нас Директорът на РЗИ - Благоевград издаде нова заповед В ЕС започва разпределението на първите доставки от ваксината на Johnson & Johnson 62 010 дози от Pfizer пристигнаха у нас, очакват и Зенека-та Ваксинационният сертификат не освобождава пристигащите в България от PCR тест

 

Само за 1 час над 7 000 желаещи са се записали за ваксиниране срещу COVID-19.

 

Сайтът на системата може да се претовари на моменти, обясниха от Министерството на здравеопазването.

 

Системата за записване на час за ваксинация срещу коронавирус започна да работи днес в 17:00 часа.

 

Регистрацията става на адрес: https://his.bg/bg/reservation

 

Всеки желаещ минава през 4 стъпки. ВИЖТЕ КОИ СА ТЕ.

 

24 часа преди да настъпи часът за ваксинация ще получите напомняне за избрания час и място.

 

Малко след 17 ч. Емил Василев прави неуспешен опит да си запази час за имунизация през новата система. „Опитах да се регистрирам около три пъти, но при всички стигах до първа стъпка, без възможност да продължа към втора”.

 

Часовете са през 10 минути, тъй като е изчислено, че толкова отнема поставянето на дозата. Хората, на които им предстои реимунизация, не е нужно да се регистрират.

 

„Всички граждани, които са получили първа игла, ще получат служебна регистрация в системата.

 

В случай, че са посочили мобилен телефон или имейл, те ще получат известие на коя дата са записани”, обясни изпълнителният директор на „Информационно обслужване” Ивайло Филипов.

 

Може да се стигне до ситуация, в която сме избрали ваксина, но да получим друга. Ако в момента няма налични дози от този препарат или по преценка на медиците на място.

 

„В зависимост от вашето физическо състояние и придружаващи заболявания. Вие може да не сте направили правилната преценка”, коментира здравният министър проф. Костадин Ангелов.

 

Според Щаба вината за неефективно работещите „зелени коридори” е изцяло на фирмите, които не доставят навреме препаратите. Въпреки това 250 000 души у нас вече са получили ваксина. На 31 000 е поставена и втора доза.

 

„Вече активно участват и общопрактикуващите лекари. Към момента имунизираните от тях са около 45 000”, коментира проф. Красимир Гигов.

 

Европейската агенция по лекарствата започна процедура по оценка на руския препарат „Спутник V”. На финален етап на одобрение вече е друга ваксина - тази на „Янсен”, която ще се прилага само с една доза.

 

Здравните власти обявиха още, че до 10-и март ще трябва да бъдат ваксинирани всички представители на избирателните комисии. Проф. Ангелов призова за разум в провеждането на предизборните кампании.

 

Страната ни има потвърждение, че до средата на март ще получим голяма доставка от 107 000 дози от AstraZeneca.

Автор: nova.bg, E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта