15 Април 2021
1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.6121 BGN
1 GBP = 2.1951 BGN
СТРАНА
05.03.2021 14:33

Коментари 0 / Видяна 1460

Искат връщането на по-строгите Ковид мерки

Още по темата: Проф. Кантарджиев: През май-юни може да се постигне колективен имунитет с РНК ваксини 90% ефективност на ваксината на „Модерна“ до 6 месеца Намаляват болните с COVID-19 в Пиринско 19 200 дози от ваксината АстраЗенека пристигнаха у нас днес Ново проучване: Британският щам на COVID-19 не причинява по-тежко боледуване Няма желаещи да се имунизират с ваксината на AstraZeneca у нас Директорът на РЗИ - Благоевград издаде нова заповед В ЕС започва разпределението на първите доставки от ваксината на Johnson & Johnson 62 010 дози от Pfizer пристигнаха у нас, очакват и Зенека-та Ваксинационният сертификат не освобождава пристигащите в България от PCR тест

 

„Виждаме постоянно нарастване на заразените. Безспорно британският щам е една от причините за това, но и връщането на учениците в калсните стаи е довело до скокв заболеваемостта.

 

Към момента виждаме стръмно покачване.

 

Според мен трябва да се мисли за обратно въвеждане на мерки, преди да е станало твърде късно”.

 

Това заяви в ефира на „Здравей, България” д-р Петър Марков – епидемиолог и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина.

 

Той е на мнение, че правителството трябва да мисли за засегнатите от мерките и трябва да има ясно съзнание кое е приоритет и кое е най-важно за обществото. Епидемиологът подчерта, че е твърде рано да се търси вината в отварянето на ресторантите, но според него то неминуемо ще окаже влияние върху хода на пандемията.

 

„Вече шеста седмица среднодневният брой на инфекциите върви нагоре, хоспитализациите също са повече, расте и броят на смъртните случаи. Това е много устойчива тенденция.

 

През последните две седмици среднодневният брой на инфекциите нараства експоненциално в сравнение с предишните седмици”, каза още д-р Марков.

 

На база опита от миналото лято, който експертите имат, д-р Марков не очаква затоплянето да повлияе на развитието на пандемията. Той е на мнение, че какво ще се случи, зависи от мерките, които ще се вземат.

 

„Аз не виждам много мерки, които да са в сила – сега отвориха заведенията, малките ученици отдавна са на училище, връщат се и по-големите. Налагането на локални мерки е разумно, когато държавата е по-голяма.

 

България обаче не е чак толкова голяма”, каза още епидемиологът.

 

Относно новините за нигерийки вариант на коронавируса, епидемиологът обясни, че той наподобява южноафриканския. Ваксините, според д-р Марков, действат срещу различните щамове, но има по-слаб ефект при някои от тях.

„РНК вирусите са майстори на мутациите. Въпросът е кои от тях са повод за загриженост.

 

За България основна функция за влияние е това къде е възникнал щамът. Точно поради тази причина британският вариант е такъв голям проблем. Той е в България отдавна. Другият фактор е колко лесно се предава щамът.

 

За британския стана ясно, че се предава лесно”, обясни д-р Марков.

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта