15 Април 2021
1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.6121 BGN
1 GBP = 2.1951 BGN
ОБЩЕСТВО
05.03.2021 17:30

Коментари 0 / Видяна 934

13 от екипа на Осмо СУ – Благоевград с коронавирус

Още по темата: Проф. Кантарджиев: През май-юни може да се постигне колективен имунитет с РНК ваксини 90% ефективност на ваксината на „Модерна“ до 6 месеца Намаляват болните с COVID-19 в Пиринско 19 200 дози от ваксината АстраЗенека пристигнаха у нас днес Ново проучване: Британският щам на COVID-19 не причинява по-тежко боледуване Няма желаещи да се имунизират с ваксината на AstraZeneca у нас Директорът на РЗИ - Благоевград издаде нова заповед В ЕС започва разпределението на първите доставки от ваксината на Johnson & Johnson 62 010 дози от Pfizer пристигнаха у нас, очакват и Зенека-та Ваксинационният сертификат не освобождава пристигащите в България от PCR тест

С 5 отсъстващи ученици и 13 болни от персонала започна вчера присъственото обучение на шестокласниците в благоевградското VІІІ СУ.

 

Така след като три месеца учиха онлайн, учениците от 6 клас отново влязоха в класните стаи, като конкретно за VІІІ СУ от 97 шестокласници на училище вчера дойдоха 92-ма.

 

На фона на това обаче 13 души са в болнични. От цялата администрация и ръководството на работа е единствено зам. директорът по учебната дейност Рая Барбулска. Всички останали – директорът С. Биров, зам. директорът АСД Екатерина Атанасова, счетоводителката, завеждащият АТС, медицинската сестра… са болни.

 

Отсъстват и начални учители, както и преподаватели в прогимназиален етап. Повечето от тях бяха включени към първата група и се ваксинираха в периода 10-12 февруари, а сега трябваше да им бъде поставена втората доза. Те обаче са с коронавирус и са хоспитализирани.

 

Директорът С. Биров е в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания. Съпругата му, която е начален учител, е изписана от болницата, а вчера се очакваше от болницата да излезе и учителката в занималнята. Под карантина са два класа в начален етап и една група за целодневно обучение.

 

Отсъствието на педагози заради заболяването им от Ковид-19 изправи пред сериозно предизвикателство училището, но с вътрешни размествания и влизането на заместници ситуацията е овладяна. Най-трудно се оказва да се намери учител по биология и химия, но такъв специалист е осигурен през банката кадри на РУО.

 

За момента няма заместващ преподавател по изобразително изкуство. „Наличният” учител Димитрина Гошева поема част от часовете, а другите часове води педагогическият съветник Жулиета Думбанова. Така тя влезе вчера при ученици от шестите класове и обсъждаха въпроси, свързани с употребата на алкохол, цигари и енергийни напитки.

 

„Присъственото обучение на шестокласниците стартира успешно”, констатира директорът на ІІІ ОУ Михаил Спасов и допълни, че в петте паралелки в 6 клас на училище не са дошли 5-има ученици.

 

По отношение на ситуацията с пандемията той коментира, че заради два положителни за Ковид-19 резултата на учители и един на ученик под карантина от 4 март още един клас в начален етап.

 

От двете болни учителки едната е в болница и както сподели директорът, състоянието й не е добро. „Осигурили сме заместници. Наели сме и фирма, която от 5 март рано сутринта, преди учебните занятия, да извършва цялостна дезинфекция на сградата на училището и на физкултурния салон”, каза М. Спасов.

 

Наред с шестокласниците вчера по класните стаи се завърнаха и учениците от 9 от 12 клас. По този повод директорът на Гимназията по икономика Ася Бояджиева сподели, че е създадена необходимата организация. 5-те паралелки със 130 абитуриенти учат присъствено сутрин, а 4 класа с ученици в 9 клас са на училище следобед.

 

„Колегите и дванадесетокласниците са мотивирани и имат желание да се подготвят за предстоящите им държавни зрелостни изпити. Притесненията им бяха как и доколко това ще се случи с обучението в електронна среда от разстояние”, призна директорът на ПГИ, където в момента има един учител с коронавирус.

Автор: в. Струма, E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта