15 Април 2021
1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.6121 BGN
1 GBP = 2.1951 BGN
СТРАНА
06.03.2021 09:15

Коментари 0 / Видяна 300

Нова мярка в подкрепа на туроператорите

Нова мярка в подкрепа на туроператорите.

 

По нея те ще могат да получат до 15 на сто от оборота си без ДДС през 2019 г. 

 

А с парите трябва да върнат на клиентите си дължимите суми по неосъществени пътувания заради COVID-епидемията, които са били планирани в периода от 01.03.2020 г. до 31.12.2020 г.

 

Средствата не може да надвишават дължимата сума по туристическите пакети за неосъществени пътувания. 

 

Схемата се създава с промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Изпълняваната към момента мярка за туроператори и туристически агенти ще се прилага до 5 април 2021 г.

 

Помощта  ще се предоставя при условия, критерии, ред в размер на проценти от оборота, определени от Министерски съвет по предложение на министъра на туризма в рамките на неусвоените средства по  схемата за държавна помощ,  прилагана към момента.

 

Субсидията се дава независимо от получаването на средства по досега действащата схема и при спазване на правилата за държавни помощи.

 

Финансиране на новата мярка е осигурено от вече отпуснатите, но неусвоени средства от националния бюджет. 

 

Според индикативните стойности неусвоените средства  са близо 19  млн. лв.

 

Според действащата в момента мярка, размерът на еднократно предоставяните безвъзмездни средства е 4 на сто от оборота без ДДС през 2019 г. за туроператори и туристически агенти, като предоставената помощ  приоритетно се използва за  връщане на суми по неосъществени пътувания и  компенсиране на разходи за основната дейност.

 

Настоящата схема действа при същите условия до 5 април. Желаещите могат да подават предложенията си до 22 март в информационната система СУНИ.

 

Създадената нова схема за държавна помощ ще се нотифицира пред Европейската комисия и ще влезе в сила след обнародване в Държавен вестник.

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта