15 Април 2021
1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.6121 BGN
1 GBP = 2.1951 BGN
СТРАНА
06.03.2021 09:27

Коментари 0 / Видяна 410

Болници в страната се препълниха с инфектирани

Още по темата: Проф. Кантарджиев: През май-юни може да се постигне колективен имунитет с РНК ваксини 90% ефективност на ваксината на „Модерна“ до 6 месеца Намаляват болните с COVID-19 в Пиринско 19 200 дози от ваксината АстраЗенека пристигнаха у нас днес Ново проучване: Британският щам на COVID-19 не причинява по-тежко боледуване Няма желаещи да се имунизират с ваксината на AstraZeneca у нас Директорът на РЗИ - Благоевград издаде нова заповед В ЕС започва разпределението на първите доставки от ваксината на Johnson & Johnson 62 010 дози от Pfizer пристигнаха у нас, очакват и Зенека-та Ваксинационният сертификат не освобождава пристигащите в България от PCR тест

 

Болници в страната алармираха, че са на предел, свободни легла за лечение на COVID-19 не са останали, а се налага и транспортирането на пациенти до съседни областни клиники, за да не останат болни без терапия.

 

Най-тежка е ситуацията в Гоце Делчев и Шумен.

 

Скоростта, с която се заема легловата база в неврокопския край е наистина тревожно. Темпото, с което расте броят на заразените, е сериозно и ако предстои да бъде такова проблемите предстоят.

 

„Трите ни COVID-19 отделения в болницата са заети. В Детското отделение всички легла за болни от коронавирус, които са 21 на брой, са пълни”.

 

Това заяви д-р Ангел Тонгов  от МБАЛ "Иван Скендеров" - Гоце Делчев.

 

По думите му след визитацията в събота сутринта вероятно ще бъде взето решение кои пациенти да бъдат изписани на домашно лечение. По думите му през изминалата нощ се е наложило да бъдат връщани пациенти заради липса на легла.

 

Още в началото на седмицата Шуменската болница се препълни с пациенти със симптоми на COVID-19. Хората, за които няма легла, се насочват към Търговище, където епидемичната обстановка, поне засега е по-спокойна.

 

След като пред януари в болницата в областния град пациентите с коронавирус бяха задържани около 100 през последните две седмици броят им значително нарасна.

 

„В момента в болницата ни има около 200 пациенти, лекуващи се от COVID-19.

 

Това е бройка, съизмерима с тази в „Пирогов”.

 

Но за разлика от софийските болници, в нашата работи значително по-малко персонал”, заяви директорът на МБАЛ - Шумен д-р Димитър Костов пред Нова.

 

По думите му спирането на плановия прием за една седмица ще облекчи леко натиска върху здравното заведение.

 

Но МБАЛ-Шумен е единствената болница, която има родилно отделение, спешно отделение и поливалентна хирургия – отделения уникални за областта.

 

„Това, че ще спрем плановия прием донякъде помага, но не сме сигурни, че ще можем да освободим персонал”, посочи той.

 

„В момента имаме жена на 38-годишна възраст, която е в много тежко състояние и дете на около 2 години, което се нуждае от кислород”, заяви д-р Костов.

E79 News
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта