16 Октомври 2021
1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.6121 BGN
1 GBP = 2.1951 BGN
ОБЩЕСТВО
14.10.2021 14:00

Коментари 0 / Видяна 838

Кметът Илко Стоянов на среща с вносителите на петиция с 500 подписа за възраждане блясъка на подплощадното пространство в центъра на Благоевград: Строителите отказват да приемат сигналите ни за непрекъснати аварии под площада

 

Стъпките, които общината е предприела, и възможностите, които има за възвръщане на блясъка на подплощадното пространство в центъра на Благоевград, обсъдиха на среща кметът Илко Стоянов, Александрина Пандурска, инициатор на онлайн петиция по същия повод, и още две дами, подкрепили подписката, за която „Струма” вече информира.

 

Дискусията бе инициирана от градоначалника, след като Пандурска внесе официално петицията с 500 подписа в кметството.

 

„Кметът ни обясни, че е предприел необходимите действия спрямо фирмите, извършили ремонта на площадното и подплощадно пространства, като е изпратил писма, на които обаче няма до момента обратен отговор“, разказа Ал. Пандурска след срещата.

 

„Говорихме за много неща – за детските площадки, за видеонаблюдението, за запустялата и опасна тераса на сладкарницата на хотел „Ален мак“, където стърчат стъкла, дъски и висят кабели, районът е опасен и „крещи“ като очеваден пример за безстопанственост в центъра на града.

 

Кметът каза, че общината може и ще изпрати писма до собственика на комплекса да отстрани опасните за гражданите предмети и части от оборудване.

 

Влизахме от тема в тема. Впечатли ме, че е позитивно настроен към граждански инициативи, поощри активността ни и каза, че очаква още предложения, които да направят града ни по-уютен и ще привлекат туристи, за да бъдат включени в проекти за финансиране от ЕС през следващия програмен период.

 

Наясно сме, че с магическа пръчка не може да се решат всички проблеми, но е диалогичен и поне на този етап има желание да работи.

 

Петицията продължава да е активна и всеки, който иска, може да я подкрепи, а аз се ангажирам до депозирам периодично обновената подписка, за да подсещаме администрацията за поетите ангажименти“, каза Александрина Пандурска.

 


„Приех аргументите на дамите, че подплощадното пространство трябва да се оживи и изпълни със съдържание, така по естествен път ще се прекратят вандалските набези и рушенето“, коментира кметът Илко Стоянов и допълни:

 

„Напълно съм съгласен, че е неприемливо центърът на града да се превръща в бунище и сборище. Но собствеността на помещенията там е частна, затова ще се опитаме да поддържаме общинската зона в площадната площ и да й дадем живот.

 

Това може да стане по различни начини, като монтиране на допълнително осветяване и сцена”.

 

На въпрос за предприетите действия от страна на общината спрямо ДЗЗД „В Строй“, обединяващо фирмите „Стилстрой М“ ООД, „ВИП- 2004“ ЕООД и ЕТ „Димитър Янков-Кенеди Метал“, извършили ремонта на площада по европроект за над 6 млн. лв., кметът поясни:

 

„Всички въпроси за неупражнен контрол по време на строителството и приемане на обекта трябва да се отправят към Ат. Камбитов.

 

Ние сме изпратили писмо на адреса, на който е регистрирано ДЗЗД, с което информираме, че има непрекъснато проблеми, че сме направили комисия и трябва да отстранят авариите в гаранционния срок.

 

Това можем да направим по закон. Ние не можем да гоним по улиците собствениците на строителните фирми и трябва да получат сигналите по съответния законов ред.

 

Оказва се обаче, че те не искат да получат тези писма, и ситуацията е сложна.

 

Вариантът е да заведем дело срещу консорциума, но за да го направи, общината трябва да извърши ремонта и да оценим щетите, т.е. да разбием плочките и да видим откъде идват течовете.

 

Но разбием ли плочките, нарушаваме договора за устойчивост, а направим ли го, ни очакват 5 млн. лв. санкция за общината.

 

Има и друг правен начин за изход от ситуацията, но и той не е бърз, както на всички ни се иска.

 

Той е да изпратим писмо на управляващия орган, че строителите отказват да направят ремонта, за да ни разрешат ние да се намесим.

 

Когато получим разрешение, общината ще предприеме съответните действия и едва тогава ще можем да заведем дела срещу фирмите за направените разходи от общината“, обясни тежката и дълга правна процедура кметът Илко Стоянов.
 

Автор: в. Струма, E79 News; Снимки: Архив
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта