16 Октомври 2021
1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.6121 BGN
1 GBP = 2.1951 BGN
ОБЩЕСТВО
14.10.2021 15:11

Коментари 0 / Видяна 1038

Нито един юрист от Пиринско не се класира за 3-те свободни места в Административен съд – Благоевград


Нито един от четиримата юристи от Пиринско, които достигнаха до устен изпит на външния конкурс за първоначално назначаване, не успяха да се класират за 3-те свободни места в Административен съд – Благоевград.

 

Адвокатите Констанца Рупова, Пенка Смукова, Богиня Богомилова и юристката на ОД на МВР – Благоевград Величка Спасова останаха назад в класацията – съответно на 62-о, 86-о, 50-о и 68-о място, след общия бал от писмения и устния изпит.

 

Резултатите от конкурса бяха публикувани вчера на сайта на ВСС. Новите съдии в АС – Благоевград са Ася Тодорова с бал 11.69, Георги Иванов – с бал от 11.60, и Тодор Тодоров – с бал 11.50.

 

В Административен съд – Кюстендил, в който бе обявено само 1 място за магистрат на външния конкурс, с най-висок бал от 11.88 е класирана Десислава Табакова. Сред кандидатите има 7 пълни шестици, които с бал 12 заемат обявените места за административни съдии в София-град и София-област.

 

Припомняме, че 31 вакантни места за административни съдии в цялата страна бяха обявени на външен конкурс, за който от подалите документи за участие 302-ма кандидати на писмения изпит се явиха 231, а 99 го изкараха.

 

Условието за участие в конкурса за първоначално назначаване към кандидатите беше да имат минимум 8-годишен юридически стаж, което отвори вратата на Темида за адвокати, юрисконсулти, съдебни помощници.

 

В Административен съд – Благоевград има 4 свободни места за съдии, от които 3 са за юристи извън правосъдната система и 1 за действащ съдия.

 

Действащите съдии, които участват в конкурса за преместване, не полагат изпити и подборът е само по документи.

 

Кандидатите, спечелили конкурса за външно назначаване, предстои да преминат през обучение в Националния институт по правосъдие, след което ще започнат работа.

 

При това положение един от тримата командировани съдии в АС – Благоевград ще трябва да се върне обратно в съда, в който е титуляр.

 

Това са бившият шеф на РС – Сандански Димитър Узунов, който бе начело на ВСС в предишния състав като представляващ, ексшефът на РС – Разлог Димитър Думбанов и петричката съдийка Румяна Митева.

 

Изхождайки от позициите и професионалния им опит, първите двама магистрати ще запазят позициите си.

 

Автор: в. Струма, E79 News; Снимки: Архив
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта