28 Ноември 2021
1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.6121 BGN
1 GBP = 2.1951 BGN
СТРАНА
25.11.2021 15:36

Коментари 0 / Видяна 526

Прогнозират тежък грипен сезон у нас

 

Епидемиолозите от Здравното министерство прогнозират тежък грипен сезон у нас. Предполага се, че през настъпващия зимен сезон ще циркулират грипни вируси, подобни на влизащите в състава на противогрипните ваксини, препоръчани от СЗО за страните от Северното полукълбо.

 

До каква степен ни защитава противогрипната ваксина?

 

Ефективността на противогрипните ваксини не е 100%, но те осигуряват защита срещу тежки форми на грип и усложнения, особено при високорисковите хора.

 

Според научни публикации противогрипните ваксини:

 

∙ Намаляват с 50-60% амбулаторните прегледи, дължащи се на грип, в общата популация.

 

∙ Намаляват с 57% хоспитализациите, дължащи се на грип, при лица над 50 г.

 

∙ Намаляват със 74% приема на деца в интензивни отделения.

 

∙ Намаляват с 52% и 79% хоспитализациите при лица с хронични белодробни заболявания и с диабет, съответно.

 

Ефективността на противогрипните ваксини зависи от възрастта и имунния статус на ваксинираното лице, но най-вече от антигенната близост между ваксиналните и епидемичните грипни вируси.

 

Най-висока е ефективността на ваксините спрямо грипни вируси тип В, тъй като те са най-генетично стабилни, а най-ниска е спрямо грипни вируси А (H3N2), които са най-изменчиви. Така че от значение за ефективността на ваксините е кой грипен вирус преобладава през даден епидемичен сезон.

 

Късно ли е, ако сега решим да си поставим ваксина срещу грип?

 

Препоръчва се ваксината срещу грип да се приложи поне 14-21 дни преди началото на циркулацията на грипни вируси в страната, за да има време да се формира имунитет.

 

Засега не е засечена циркулация на грипни вируси, така че може да се поставя противогрипна ваксина.

 

Счита се, че дори по време, когато в страната циркулират грипни вируси, може да се прилага ваксина, при положение че лицето е здраво и няма остро заболяване.

 

За кои групи от населението е препоръчителна ваксината срещу грип?

 

Противогрипни ваксини се препоръчват на лица, които са с повишен риск от тежко протичане на грип и развитие на усложнения.

 

Според СЗО ежегодна ваксинация против грип се препоръчва на лица с:

 

Висок риск от усложнения:

∙ Бременни жени (високо приоритетни);

∙ Деца на възраст от 6 мес. до 5 год.;

∙ Възрастни лица ≥ 65 год.;

∙ Лица на възраст над 6 мес. с хронични заболявания (диабет, хронични сърдечни и белодробни заболявания, вродена или придобита имуносупресия, ХИВ/СПИН и др.);

 

Повишен риск от заразяване или предаване на инфекцията:

 

∙ Медицински персонал.

 

Ежегодна ваксинация против грип се препоръчва на следните групи лица:

 

Всички лица, навършили 65 год.

 

Всички възрастни и деца над 6-месечна възраст, страдащи от следните заболявания:

хронични белодробни заболявания, вкл. астма;
хронични заболявания на сърдечно-съдовата система;
метаболитни заболявания, особено диабет;
хронична бъбречна недостатъчност и болни на хемодиализа;
вродена и придобита имуносупресия, включително медикаментозна; носители на НIV и болни с клинично проявена НIV инфекция;
хемоглобинопатии;
органна трансплантация.


Лица, живеещи в организирани колективи (домове за медико-социални грижи, военни поделения, общежития и др.);

Лица с повишен риск от заразяване във връзка с професията им (транспортни работници, служители в армията и полицията, медицински персонал и др.);

 

Всички, които са в контакт с лица с повишен риск от усложнения (членове на семейството, вкл. деца; персонал на лечебни, здравни и социални заведения).

 

Какво трябва да кажем на хората, които се колебаят да се ваксинират срещу грип?

 

По време на пандемията от COVID-19 препоръките за противогрипна ваксинация са с особено значение поради вероятността от заразяване със SARS CoV-2 и грипен вирус, което би довело до утежняване състоянието на пациента.

 

Това е особено важно за лицата с повишен риск от тежко протичане на COVID-19 и на грип (лица на възраст ≥ 65 год., лица с хронични заболявания и с ослабен имунитет).

 

Приоритетни групи за противогрипна ваксинация трябва да бъдат също медицинските работници, както и обитателите и персонала на социални заведения.

 

Кога се очаква грипната вълна тази година?

 

В България циркулацията на грипни вируси обикновено започва през декември, а епидемията се разгръща през януари-февруари.

 

Можем ли да очакваме по-слаба грипна вълна и тази година?

 

През миналия зимен сезон циркулацията на грипните вируси в Европейския съюз беше необичайно слаба, а в България за първа година не бяха доказани грипни вируси.

 

Това се обяснява с прилаганите противоепидемични мерки, които оказват ефект не само върху пандемичния коронавирус, но и върху грипните вируси.

 

Ако и през този сезон се спазват стриктно противоепидемичните мерки, е възможно да няма тежка грипна епидемия, каквато се наблюдаваше в сезоните преди пандемията.

 

Ранното доказване на грипен вирус A (H3N2) в Европа обаче показва, че настоящият грипен сезон може да бъде по-тежък в сравнение с предходния, особено за по-възрастните хора и тези със слаб имунитет. 

Автор: Нова телевизия, E79 News; Снимки: Илюстративна
Тагове:

Коментари:

За да напишете коментар влезте в пълната версия на сайта